Mijn werkwijze is altijd aangepast aan mijn cliënt. Ik werk dus niet met vaststaande trajecten en bied geen kant-en-klare oplossingen. Samen bepalen we het doel en elke sessie zetten we weer een stap in die richting. Wat we precies doen, is afhankelijk van de voortgang die je in de tussentijd hebt geboekt. Dat is altijd goed. De verantwoordelijkheid daarvoor laat ik bij jou. Ik zal je wel steeds herinneren aan het doel dat je wil bereiken. Ik benader je vriendelijk en zacht en ik daag je uit om belemmerende denkpatronen los te laten en vanuit een hogere optiek naar je situatie te kijken. Ik let er daarbij op wat zich onder de oppervlakte afspeelt aan overdrachten en projecties. Ik kan je daarvan bewust maken, zodat we effectief kunnen werken aan veranderingen. Daarbij zoek ik graag de balans tussen zakelijkheid en zingeving.
Naast algemene coachingstechnieken waarmee ik je help om je doel te bereiken, maak ik gebruik van de onderstaande speciale methodieken. Als je hier meer over wilt lezen, klik dan op de balkjes.
Integral Eye Movement Therapy (IEMT)
Integral Eye Movement Therapy (IEMT) is een heel krachtige techniek die direct naar de kern van het probleem gaat. Door oogbewegingen instrueer je jouw brein om nare ervaringen los te laten of te verwerken. Ook kun je met IEMT positieve inzichten juist integreren. Hierdoor is het een mooi instrument voor persoonlijke groei. IEMT werkt niet voor iedereen, maar de meeste mensen ervaren na een IEMT-sessie een duurzaam gevoel van bevrijding, verlichting en welzijn.
Wanneer zet ik IEMT in?
Als je af wilt van steeds terugkerende onprettige herinneringen of emoties (angsten zoals vliegangst, angst om deel te nemen aan het verkeer, faalangst, spreekangst, examenvrees en boosheid, schaamte, spijt, wrok, verdriet, etc.)
Als je last hebt van psychosomatische klachten;
Als je verlichting zoekt van spanningen, depressie, trauma’s en PTSS;
Als je stress wilt reduceren en waar mogelijk een burn-out wilt voorkomen;
Als je in je kracht wilt komen en de kwaliteiten waarvan je gebruik kunt maken in een voor jou gemakkelijke situatie, ook wilt inzetten in situaties die voor jou moeilijk zijn.
IEMT versus EMDR IEMT lijkt op het eerste gezicht veel op EMDR, dat door psychologen wordt gebruikt bij het behandelen van een trauma. De verschillen zijn dat IEMT is ontwikkeld om verlichting te brengen op het gebied van chronische problematieken. En er is geen uitgebreid vooronderzoek nodig, zoals bij EMDR, want tijdens de sessie bepaalt het gevoelssysteem zelf welke herinneringen worden verwerkt. Je hoeft ook niets over je ervaringen te vertellen en je hoeft je gevoelens geen naam te geven. Het enige dat nodig is, is dat je met een cijfer aangeeft hoe sterk of krachtig het gevoel is. Zo brengen we doelgericht de gewenste verandering aan.
PSYCH-K®
Met PSYCH-K® breng je de kwaliteiten van de linker- en rechterhelft van je brein in balans zodat ze optimaal kunnen samenwerken. Dit creëert een ‘hele-brein-staat’, waarmee je toegang krijgt tot een veel groter veld van helderheid en creativiteit dan met elke hersenhelft afzonderlijk mogelijk is. Hierdoor kan stress verminderen en kunnen beperkende overtuigingen worden geherprogrammeerd op het onderbewuste niveau. Je hoeft hiervoor niet diep in je verleden te graven. Het enige dat nodig is, is dat je de linker- en rechterhelft van je lichaam in een bepaalde positie brengt, terwijl je besluit om te willen veranderen.
De methode duurt 5 tot 15 minuten en de verandering die je hiermee maakt is blijvend en werkt door op onderbewust niveau. Dat laatste is belangrijk, want uit hersenonderzoek blijkt dat ruim 95% van wat we denken, voelen en doen gestuurd wordt door ons onderbewuste. Wil je iets echt effectief en blijvend veranderen, dan moet je dus bij je onderbewuste zijn.
Wanneer zet ik PSYCH-K® in? Als jouw beperkende overtuigingen je in de weg zitten en je ze graag zou vervangen door stimulerende overtuigingen; Als je reactief reageert vanuit oude patronen en je graag bewust zou willen reageren; Als je stress en pijn ervaart. Veel mensen maken na een PSYCH-K®-sessie nieuwe keuzes en ervaren meer rust, plezier en lichtheid, waardoor ze hun potentieel kunnen leven.
In onderstaand filmpje licht Paula van de Werff, de instructeur van PSYCH-K®-facilitators in Nederland, de werking van PSYCH-K® toe.
Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
Ik ben Master Practitioner NLP. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een geheel van communicatietechnieken en interventies gericht op persoonlijke ontwikkeling. NLP werkt op de bewuste laag van ons bestaan. Het maakt je bewust van de invloed die je zintuigen, gedachten en gevoelens hebben op je ervaringen en wordt wel 'de techniek van de mind en de studie van succes' genoemd. Je leert om ervaringen en gebeurtenissen te bekijken op een manier die goed is voor jou. Met NLP kan ik bijvoorbeeld snel lokaliseren op welk niveau het probleem zich bevindt; op omgeving, gedrag, capaciteiten, overtuigingen, identiteit of missie. Vervolgens richten de NLP-technieken zich niet op het probleem, maar op de oplossing.
De mogelijkheden die NLP biedt zijn eindeloos. Een paar voorbeelden van de NLP-technieken die ik regelmatig toepas:
Vaardigheden tot je beschikking hebben wanneer je ze nodig hebt ('Circle of excellence');
Snel met iemand op dezelfde golflengte zitten (rapport maken);
Op een belangrijk moment de juiste gemoedstoestand hebben om je doel te kunnen bereiken (ankeren);
Negatieve situaties vanuit een ander perspectief bekijken (herkaderen);
Situaties van meerdere kanten bekijken (de drie waarnemingsposities).
Systemisch coachen / Familieopstellingen
Systemisch coachen is een inzichtgevende en oplossingsgerichte vorm van coaching. Bij systemisch coachen kijk ik naar de context waarbinnen je functioneert. Deze context wordt gezien als een systeem waarbinnen grondprincipes en krachtenvelden spelen. En ook al ben je je daar helemaal niet van bewust, ze bepalen voor een deel jouw leven en vormen je tot wie je bent. Door elementen uit dit systeem in de ruimte te plaatsen (een opstelling) wordt zichtbaar wat anders over het hoofd gezien kan worden. Zo kan ik je bijvoorbeeld laten ervaren wat zich tussen jou en een ander afspeelt of wat de consequenties zouden zijn van de keuzes die je wilt gaan maken.
Wanneer zet ik systemisch coachen of een (familie)opstelling in? Een opstelling biedt perspectief bij allerlei problemen in de sfeer van familie en werk, zoals
het gevoel nergens bij te horen, geen plek te hebben;
problemen in de partnerrelatie;
onbegrepen gevoelens van schuld;
angst om je te binden;
het nemen van beslissingen;
verstoorde relaties op het werk.
DISC
De DISC gedragsanalyse geeft door middel van een vragenlijst inzicht in je gedrag.
Hoe ga je om met problemen en uitdagingen (D van Dominant);
Hoe weet je anderen te overtuigen van jouw mening (I van Invloed);
Hoe ga je om met veranderingen en tempowisselingen (S van Stabiliteit);
Hoe ga je om met vastgestelde regels en procedures (C van Conformisme).
Deze gedragsanalyse laat zien hoe jouw gedrag op je werk, je responsstijl, verschilt van je natuurlijke gedrag, je basisstijl. Door goed te kijken naar deze verschillen kun je uitspraken doen over elementen in je werk die spanning opleveren. Door goed zicht te krijgen op je basisstijl, kun je beter voorspellen in welke werkomgeving je het best tot je recht komt, bij welke bedrijfscultuur, bedrijfsgrootte of in welke branche jij past.
De DISC drijfverenanalyse maakt met een vragenlijst inzichtelijk wat jou écht motiveert. Natuurlijk is het van belang om werk te doen dat aansluit bij je drijfveren, dan heb je meer plezier en zet je gemakkelijker een stapje extra.
Loopbaantesten, ondernemersscan en beroepskeuzetest
Voordat je weloverwogen keuzes in je loopbaan kunt maken, moet je eerst zelfonderzoek doen. Ik heb verschillende opdrachten en testen waarmee je jezelf en je werk kunt onderzoeken. Zo krijg je een beeld van jouw kwaliteiten, competenties, loopbaanankers en waarden.
Ik beschik ook over een online ondernemersscan en beroepskeuzetest. De ondernemersscan geeft inzicht in je sterke en minder sterke kanten. Door middel van feedback kun je ook je zelfbeeld vergelijken met het beeld dat anderen van je hebben. Deze test is er zowel voor starters als voor ervaren zzp’ers.
Tot slot bied ik een online beroepskeuzetest aan. Deze meet interesses en competenties. De vragenlijst is gebaseerd op de 'Holland menstypologie'. De antwoorden leiden tot scores op de zes Holland menstypen: praktisch, analytisch, kunstzinnig, sociaal, ondernemend en conventioneel. Vanuit de individuele uitslag kun je zien wat passende beroepen en opleidingen zijn. De test is beschikbaar voor verschillende opleidingsniveaus.
Zijnsoriëntatie
Zijnsoriëntatie is een combinatie van Tibetaans boeddhisme en westerse psychotherapie. Het is daarmee een modern, westers pad van zelfactualisatie. Je leert er herkennen dat je al vrij bent. Om je vrijheid in het dagelijks leven vorm te geven is het nodig je ook op psychologisch niveau te ontwikkelen. Het is dus zowel een spiritueel als een psychologisch pad.
Door het werk van Zijnsoriëntatie word je bewust van je aannames over jezelf en de wereld. Je leert aanwezig te zijn bij alle gevoelens en emoties die in jou leven, zonder dat je ermee samenvalt of dat je ervan weg hoeft te gaan. Dan rust je echt in jezelf en zie je wat jij ten diepste wilt. Bij Zijnsoriëntatie noemen we dit ‘Rusten in Zijn’ en ‘Doen wat je werkelijk wilt’.
Als je als onderdeel van een traject wilt kennismaken met Zijnsoriëntatie, dan kan dat bij mij. Ik ben gewend om met de psychologische visie te werken en heb mij de non-duale blik eigen gemaakt. Mocht je diepgaand met Zijnsoriëntatie willen werken, dan adviseer ik je om een Zijnsleraar op te zoeken. Zelf maak ik bij de begeleiding van mijn cliënten altijd ook gebruik van andere methodes.